Schitul Poglet

Cea mai veche icoană reprezentînd "Izvorul Tămăduirii" pe care un creştin o poate admira în zona Bacăului, se găseşte pe vîrful dealului de la Corbasca, la vreo 50 de kilometri de Bacău.

Sfînta relicvă, o bijuterie pictată pe lemn, şi purtînd amprenta secolelor se află în bisericuţa, tot din lemn, a mănăstirii. Este, alături de ctitoria din lemn de la Luncani, singurul lăcaş de cult din lemn monument istoric din Bacău.

Schitul

Nimeni nu ştie de cînd datează această icoană despre care maica stareţă se crede că este făcătoare de minuni.

Si după cum ne explică maicile, şi după cum arată mănăstirea şi cum se comportă soborul de la Pogleţ cu vizitatorii nu te poţi îndoi de adevărul acestor spuse. Simţi că Maica Domnului vechează asupra sfintei icoane şi asupra soborului de la Pogleţ.

Icoana

Specialiştii în iconografie nu s-au încumetat să o aproximeze, însă felul în care este pictată o aseamănă cu uşile diaconeşti ale sfîntului lăcaş, care datează din anul 1734, de cînd boierul Constantin Balş a ctitorit acest schit.

Ca orice lucru sfînt care a răzbătut veacurile de prigoană a bisericii, icoana "Izvorul Tămăduirii" s-a păstrat aproape intactă în chip miraculos.

"Cînd am venit noi aici, ploua în biserică, pentru că acoperişul era foarte deteriorat. Cînd am redeschis mănăstirea, în urmă cu opt ani, am regăsit sfînta icoană făcătoare de minuni aruncată undeva pe o masă. A fost un lucru deosebit la care nu ne aşteptam. Am luat-o şi, exact aşa cum am găsit-o, am expus-o în biserică spre închinare tuturor credincioşilor", ne-a spus stareţa Lucia Afloarei.

Cînd creştinătatea creştin-ortodoxă serbează "Izvorul Tămăduirii", la mănăstirea Pogleţ e un motiv de sărbătoare în plus. Icoana cea veche şi făcătoare de minuni va fi scoasă în faţa bisericii pentru ca toţi cei ce cred să-şi întărească credinţa, iar cei necredincioşii să înţeleagă care sînt minunile lui Dumnezeu.